Глас народа
Глас народа
Глас народа


3 ноября 2021
Наша читательница, психолог Надежда Разумик – бобруйчанка. После школы уехала на 15 лет, недавно вернулась, и обратила внимание на то, что земляки очень много плюют и сморкаются просто под ноги. Судя по всему, большинство горожан воспринимают этот процесс как норму, и на замечания реагируют с удивлением: «Все так делают».
Преподавательница этикета Дарья Карницкая видит корень проблемы в воспитании: «Если у человека не сформировано это качество, трудно поменять его сознание каким-либо замечанием. Особенно, если их делает случайный прохожий».
Надзея Разумік, псіхолаг:
– Тры гады таму я вярнулася ў горад свайго маленства. Горад, які Ільф і Пятроў называлі горадам высокакультурным. І мяне чакала непрыемная з'ява, у нейкім сэнсе нават расчараванне ў бабруйчанах. Гараджане харкаюцца! Запляваныя прыпынкі, тратуары. Плююцца і старыя, і маладыя, і мужчыны, і жанчыны, дзяўчаты і хлопцы.
Больш таго, не толькі харкаюцца, але і насы высморкваюць, крыху нахілііўшыся наперад і затыкаючы адну наздру. На гэта непрыемна глядзець, гэта непрыемна чуць, у гэта непрыемна наступаць. Ды і на падэшвах ботаў цягнуць чужыя харкачы і смаркачы ў дом таксама непрыемна.
Адкуль гэтая непрыгожая звычка? Недахоп індывідуальнай культуры, абыякавае стаўленне да акружаючых. Іншага тлумачэння я не бачу. Як псіхолаг, я назіраю за гэтым сацыяльна-паводзінавым феноменам. Нават ужо сваё даследаванне пачала, рызыкуючы «атрымаць па пысе». Падыходжу вось да такіх харкачоў і пытаю: «Навошта вы харкаеце?». Адзін хлопец адказаў: «Я ж у кусты». Спрасіла, ці не лічыць ён гэтую звычку невыхаваннасцю. Ён быў здзіўлены самой фармулёўкай пытання. Адзначу, што мы размаўлялі ў спакойным тоне. Хлопец задумаўся, сказаў, што гэта для нашага пакалення благі тон, а для моладзі – норм.
На прыпынку каля стадыёна «Спартак» запляваны ўвесь тратуар. Калі хлапец ў кампаніі дзяўчыны харкаўся, мяне проста парвала! Запыталася, можа, ён ужо і ананізмам тут зоймецца, калі адчувае такую вялікую неабходнасць пакінуць на вуліцы частку сваіх фізічных выдзяленняў?
Цікава, што дзяўчына побач толькі хіхікала. Няўжо для яе ўсё роўна, які хлопец, з якім узроўнем культуры, побач з ёю?! Дзяўчаты, пры нас, жанчынах, хлопцы не павінны мацюкацца і харкацца. Бо гэта дрэнна. Непрыгожа, непрыемна і негігіенічна! Асабліва зараз, падчас эпідэміі каронавіруснай інфекцыі.
Мая знаёмая жыве ў В'етнаме, там на вуліцах усталяваныя спецыяльныя знакі «Не пляваць!». Можа, і бабруйскаму гарвыканкаму зрабіць аналагічнае. Забараніць такія паводзіны. Бо сорамна за нас, дарагія землякі. Назірала, бываючы ў іншых гарадах, краінах, і бачу: ні Мінск, ні невялікія правінцыйныя гарады так не харкаюцца, як бабруйчане.
Дарья Карницкая, преподаватель этикета, ментор/основатель онлайн-проекта «Лаборатория Женщины»:
– Эта тема как палка о двух концах. Естественно, это некультурное поведение, но и делать открыто замечание тоже не самый лучший вариант.
В таких случаях есть два способа поведения.
Если видишь, что человек адекватный, то лучше выяснить всё на уровне юмора – предложить ему платок или салфетку со словами: «Как жаль, что свой вы забыли дома». Дать салфетку, улыбнуться и пойти своей дорогой. Этот способ не вызывает чувства стыда. Скорее, даст человеку маленький толчок к раздумыванию.
В случае с неадекватными «пациентами» уже не поможет шуточка, и читать нотации о манерах – бесполезно. Человек так жил и будет жить дальше.
Этикет – это только правила игры, которые облегчают вашу жизнь, а не усложняют её другим. Поэтому нужно начинать с себя и быть наглядным примером. В первую очередь для себя, а не превращаться в человека, смотрящего свысока и читающегося морали.
И, конечно, юмор, доброта, улыбка – вот волшебные инструменты, которые решают острые ситуации.
Не плевать, не сморкаться – это базовая комплектация поведения, которую закладывают в глубоком детстве. Если у человека не сформировано это качество, трудно поменять его сознание каким-либо замечанием. Особенно если его сделает случайный прохожий. Это может сделать только близкий человек (супруг, дети, очень близкий друг), в мягкой форме. Или этот человек вдруг сам поймёт, что поведение такого рода не красит. А замечания бесполезны, потому что вызовут ещё большее сопротивление. Есть вариант получить ещё и оскорбление в дорогу.
Детям нужен пример, ролевая модель. И не обязательно это будет отец. Если повезёт, это будет кто-нибудь достойный в окружении. Но это как выиграть в лотерею. Поэтому в крупных городах и строят дорогущие кварталы, как фильтр от подобного окружения. Там ребёнок просто не видит таких антигероев.
А как относитесь к плевкам на улице вы, читатели BOBR.BY?
Фото из личных архивов героинь публикации.
Всего комментариев 2
Поделиться: